Späť na správy
02.03.2024 14:46

Marec je mesiacom histórie žien, na Slovensku pripomína aj pôsobenie Živeny

Marec sa slávi ako mesiac knihy, menej známe je, že je aj mesiacom histórie žien. Zámerom je pripomenúť si najdôležitejšie udalosti spojené s dejinami ženského hnutia.

"Tradícia sa vyvinula z týždňa histórie žien, ktorý sa po prvý raz konal v roku 1978 v USA a jeho cieľom bolo pripomenúť si ženské osobnosti americkej histórie a najvýznamnejšie udalosti spojené s históriou ženského hnutia v USA," informoval TASR Marián Gladiš z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (FF UPJŠ) v Košiciach.

Už niekoľko rokov sa mesiac histórie žien slávi aj na Slovensku. Gladiš pritom pripomína tohtoročné 155. výročie vzniku najstaršej ženskej organizácie na Slovensku - spolku slovenských žien Živena. "Spolok bol založený v auguste 1869 v Turčianskom svätom Martine a jeho prvotným cieľom bolo vychovávať deti v národnom duchu," uviedol. Spolku čoskoro pribudli ďalšie úlohy, najmä pozdvihnúť život slovenských dievčat a žien, preto sa Živena usilovala o založenie slovenských vyšších dievčenských škôl. "To sa podarilo až po polstoročí - v roku 1919, teda pred 105 rokmi, keďže vhodné podmienky nastali až po rozpade Rakúsko-Uhorska a vzniku Československa koncom roka 1918," dodal Gladiš, ktorý sa venuje vybraným aspektom dejín ženského hnutia.

V rokoch 1910 až 1949 Živena vydávala rovnomenný časopis. Vďaka Živene vznikol v roku 1948 aj známy umelecký súbor Lúčnica.