Späť na správy
06.03.2024 20:02

I. Korčok: Vláda SR vedie Slovensko do izolácie

Vláda SR vedie Slovensko do izolácie. Vyhlásil to kandidát na prezidenta Ivan Korčok v reakcii na avizované odloženie česko-slovenských vládnych konzultácií zo strany ČR. Česká vláda k tomuto kroku pristupuje pre zahraničnú politiku Slovenskej republiky.

"Je to bezprecedentný krok a plnú zodpovednosť za zhoršenie vzťahov s Českom nesie slovenská strana," skonštatoval Korčok s tým, že slovenská vláda páli mosty k susedom, zbavuje sa spojencov a vážne poškodzuje národno-štátne záujmy.

Český premiér Petr Fiala po stredajšom rokovaní vlády oznámil, že Česko odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie. Spoločné zasadnutie vlád, ktoré sa malo uskutočniť na prelome apríla a mája v ČR, nebude. Jedným z dôvodov je aj minulotýždňová schôdzka slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer-SD) so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. "Nepovažujeme za vhodné, aby sme uskutočnili v budúcich týždňoch či mesiacoch medzivládne konzultácie s vládou Slovenskej republiky tak, ako sme o nich uvažovali a ako sme sa na nich dohodli," oznámil Fiala s tým, že spolupráca medzi krajinami sa nekončí.