Späť na správy
13.03.2024 15:50

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

Národné divadlo Košice (NDKE) prvýkrát uvedie operu Giuseppe Verdiho Macbeth. Hudobne ju naštudoval šéfdirigent Peter Valentovič, réžiu má na starosti Anton Korenči. Ako TASR z divadla informoval Svjatoslav Dohovič, premiéra dramatickej opery v štyroch dejstvách je v Historickej budove NDKE naplánovaná na piatok (15. 3.) o 19.00 h.

Opera Macbeth z roku 1847 je Verdiho prvým operným titulom, ktorý vznikol na námet anglického dramatika Williama Shakespeara. Ako pripomenul riaditeľ opery NDKE Roland Khern Tóth, ide o temnú drámu moci, tyranie, násilia, paranoje vládcov, ale i nenaplneného manželstva. "Pominuteľnosť moci a bezprávie samovlády s neúprosnou logikou vedú k rozkladu spoločnosti, šialenstvu tyranov a ich pádu. Verdi prepracoval operu pre uvedenie v Paríži v roku 1865 a z tejto verzie prevažne vychádza aj naša pripravovaná inscenácia, ktorá nechce byť len muzeálnou rekonštrukciou slávneho príbehu. Prenáša tento príbeh bližšie k súčasnosti, robí z neho intímnu, osobnú a každodennú drámu, nachádza v ňom aj štipľavý humor," povedal.

Podľa Korenčiho má Macbeth zrejme najsilnejší aktuálny politický a spoločenský presah z doposiaľ naštudovaných opier. "Opera, divadlo a umenie by mali okrem estetickej, povedzme dekoratívnej úlohy a samotnej zábavy plniť aj túto úlohu - mali by sa slobodne vyjadrovať k aktuálnym spoločenským a pálčivým otázkam. Okrem toho by mali mať, samozrejme, aj katarznú funkciu, to znamená očisťujúcu od vášní prostredníctvom strachu a súcitu. To všetko táto opera má," uviedol.

Divákom sa predstaví obsadenie domácich a hosťujúcich sólistov. V titulných postavách Macbetha a Lady Macbeth alternujú Marek Gurbaľ s Ludovikom Kendim a Tatiana Paľovčíková Paládiová s českou sopranistkou Eliškou Weissovou.