Späť na správy
20.03.2024 13:53

Šutaj Eštok nevidí problém v účasti v relácii s hľadanou osobou,opozícia namieta

Opozičné strany Progresívne Slovensko, KDH a hnutie Slovensko namietajú účasť ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) v relácii s medzinárodne hľadanou osobou Danielom B. Minister poukazuje na prezumpciu neviny. Argumentuje tiež potrebou informovať aj v alternatívnych médiách.

"Ja nerobím nejaké rozdiely medzi ľuďmi, nekádrujem ich. Myslím si, že vždy platí prezumpcia neviny. A beriem to za svoju povinnosť, aby sme aj v alternatívnych médiách publiku vysvetľovali, aká je realita," uviedol Šutaj Eštok. Skonštatoval, že keď prijal pozvanie do alternatívneho médiá, netušil, o aký formát pôjde. V diskusii bolo podľa neho asi 50 ľudí, hľadaný sa pripojil cez stream. Minister deklaroval, že s názormi Daniela B. sa nezhoduje. "Akékoľvek extrémistické názory odmietam, ale ja nemám problém sa baviť s hocikým," dodal.

Poslanec Národnej rady (NR) SR Jaroslav Spišiak (PS) hovorí o hanbe a najnekompetentnejšom ministrovi vnútra v histórii. "Vyškerený do kamery sa nechá uviesť medzinárodne hľadanou osobou, ktorá útočila na radových policajtov, odpovedá na jej otázky, akoby sa nič nedialo, odkrýva plány zmien v rezorte i v Policajnom zbore," kritizoval. Poukázal na to, že na Daniela B. sú vydané tri zatýkacie rozkazy pre niekoľko trestných činov, pričom o jeho vydaní na Slovensko má rozhodnúť britský súd.

Exminister vnútra a poslanec NR SR Roman Mikulec (hnutie Slovensko) komentoval situáciu na sociálnej sieti slovami o novej dobe. "Nová doba. Šutaj Eštok, minister vnútra SR, chodí do relácií s medzinárodne hľadaným extrémistom, antisemitom a internetovým agresorom," zhodnotil.

Podpredseda KDH Viliam Karas si myslí, že minister vyslal občanom signál, že rozhodnutia súdov vlastne netreba rešpektovať. "Minister vnútra poprel činnosť svojich podriadených, ktorí túto osobu obvinili a dlhý čas sa snažia o jej vydanie na Slovensko. Takto sa rozhodne nezvyšuje morálka a integrita v bezpečnostných zložkách. Toto je na uterák, pán minister," skonštatoval. Šutaj Eštok podľa neho opäť potvrdil, že nerozumie úlohám, ktoré má plniť minister vnútra.