Späť na správy
10.04.2024 16:19

Na celom území naplno pokračovala peľová sezóna brezy a bude aj naďalej

V uplynulých dňoch naplno pokračovala peľová sezóna brezy. Dominovala na celom území Slovenska a okrem nej boli v ovzduší aj významné koncentrácie peľu jaseňa, hrabu, duba a miestami i drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. Konštatovala to v stredu v súvislosti s aktuálnou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Najvyššie denné koncentrácie peľu brezy zachytili monitorovacie stanice v Banskej Bystrici, Košiciach, Trnave a v Bratislave.

"Peľová sezóna brezy bude pokračovať na celom území. V Bratislave a teplejších oblastiach Slovenska už prešla svojím vrcholom a denné koncentrácie jej peľu tam budú mať klesajúcu tendenciu. V najbližšom období však stále ostáva najsilnejším a najvýznamnejším alergénom. Denné koncentrácie peľu drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité sa vo vyšších hladinách môžu vyskytnúť už len na severe a v severnej časti stredného Slovenska. Stúpajúcu tendenciu majú ešte koncentrácie peľu buka, hrabu, duba a v chladnejších oblastiach i jaseňa," dodala Lafférsová.