Späť na správy
22.04.2024 14:07

TASR vyhotoví oficiálny portrét zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho

Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) vyhotoví oficiálny portrét zvoleného prezidenta SR Petra Pellegriniho. Fotografovanie bude v utorok (23. 4.) od 10.00 h v ateliéri agentúry.

Portrét vytvorí vedúci Obrazovej redakcie TASR Michal Svítok v spolupráci s fotografom agentúry Pavlom Neubauerom. Symbolicky tak dôjde k odovzdaniu "žezla", keďže Neubauer fotografoval doteraz všetkých slovenských prezidentov SR, Michala Kováča, Rudolfa Schustera, Ivana Gašparoviča, Andreja Kisku i Zuzanu Čaputovú.

"To, že sme oficiálnym tvorcom a distribútorom prezidentských portrétov, vnímame ako česť a honor. Máme pripravené rôzne varianty stvárnenia portrétu, finálny výber a rozhodnutie však bude na zvolenom prezidentovi," povedal generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala.

Odborník na protokol a etiketu, bývalý hovorca prezidenta Ivana Gašparoviča Marek Trubač pre TASR uviedol, že aj keď už prezidentský portrét nie je oficiálny štátny symbol, hlava štátu, jej meno a podobizeň bude stále patriť k najdôležitejším symbolom reprezentujúcim našu štátnosť. "A aj preto by sme k oficiálnemu portrétu prezidenta mali pristupovať s úctou a cťou," zdôraznil.

Celkový odber portrétu rátajú v agentúre v tisícoch kusov. "Najväčší záujem bol doteraz o obraz prezidenta Schustera. Najviac odberateľov je zo štátnej správy, samosprávy a zo škôl. Záujem však majú aj súkromné spoločnosti," spresnil Puchala.

Portréty bude možné objednať mailom na obchod@tasr.sk. Ďalšie informácie budú zverejnené na www.tasr.sk.