Späť na správy
10.06.2024 12:00

CERN oslavuje 70 rokov, na Slovensku výstavno-prednáškovou akciou

Európska organizácia pre jadrový výskum (CERN) oslavuje 70 rokov svojej existencie. Slovenská komunita fyzikov vysokých energií organizuje pri príležitosti tohto výročia výstavno-prednáškovú akciu "70 rokov CERN-u - Inšpirácia pre budúcnosť". Podujatie určené stredným školám a verejnosti sa koná od pondelka v bratislavskom V-klube, kde potrvá do utorka 11. júna. V Košiciach sa uskutoční od 19. do 21. júna v Kulturparku.

"Chceme ukázať fascinujúce možnosti, ktoré CERN otvára pre rôzne odbory," hovorí Pavol Stríženec, predseda Výboru pre spoluprácu Slovenskej republiky (SR) s CERN. Dodal, že robia špičkovú fyziku, ale na to potrebujú odborníkov z mnohých oblastí. Myslí si, že: "práve spolupráca s CERN-om umožní stať sa takýmto špičkovým odborníkom."

Podujatie otvára výstava tvorená veľkoplošnými postermi a exponátmi, ktoré návštevníkov oboznámia s elementárnymi časticami vrátane Higgsovho bozónu, s urýchľovačmi a vývojom nových špičkových technológií. Na otázky návštevníkov budú pripravení sprievodcovia z radov študentov a fyzikov častíc.

Program prednáškovej časti dopoludnia je špeciálne venovaný študentom stredných škôl a sprevádzajúcim učiteľom. "Študenti si budú môcť vypočuť prednášky, sledovať zaujímavé fyzikálne pokusy a môžu sa podieľať na stavbe jednoduchých detektorov častíc - hmlových komôr," približujú organizátori.

Popoludňajšiu časť programu venovali širšej verejnosti. V Bratislave na pondelkový večer pripravili moderovanú diskusiu s Gregorom Marešom, ktorého hosťami budú fyzici pracujúci na výskume v CERN-e - Lucia Anna Tarasovičová, Stanislav Tokár a Tomáš Dado. Úvod diskusie bude patriť živému prenosu z najvýznamnejšieho centra výskumu elementárnych častíc a štruktúry hmoty na svete. "V Košiciach je naplánovaná virtuálna prehliadka dátového centra v CERN-e na štvrtok 20. júna dopoludnia," avizujú organizátori.