Späť na správy
20.06.2024 16:21

Opera Národného divadla Košice pripravila koncertnú verziu Smetanovho Dalibora

Koncertné prevedenie opery Bedřicha Smetanu - Dalibor bude poslednou premiérou aktuálnej divadelnej sezóny Národného divadla Košice (NDKE). Uvedie ju v sobotu (22. 6.) v historickej budove.

Opera košického národného divadla tak oslávi Rok českej hudby, ktorým si hudobný svet pripomína 200. výročie narodenia zakladateľa českej národnej hudby. Opera Dalibor je považovaná za Smetanovo vrcholné dielo, ktoré napísal pri príležitosti otvorenia budovy Národného divadla v Prahe v roku 1868 na libreto nemecky píšuceho autora Josefa Wenziga. Je to romantická tragédia, považovaná za prelomové dielo českého operného dedičstva, informovalo divadlo.

"Dalibor je príbeh antihrdinu, ktorý sa rozhodne vziať spravodlivosť do vlastných rúk, čím sa vystaví ortieľu, ale i morálnemu odsúdeniu spoločnosti a ktorého život sa končí tragicky," uviedol riaditeľ Opery NDKE Roland Khern Tóth.

Opera Dalibor zaznie na javisku Historickej budovy NDKE tretíkrát, prvýkrát ju divadlo uviedlo v roku 1953, ďalšia inscenácia mala premiéru v roku 1973. Nové koncertné uvedenie bude podľa divadla výnimočné hudobným naštudovaním, ktoré má v rukách český dirigent Tomáš Hanus. V sólistickom obsadení sa predstavia česká sopranistka Eliška Weissová v postave Milady, Peter Berger ako Dalibor, Marián Lukáč ako Vladislav, Michaela Várady ako Jitka, Juraj Hollý ako Vitek, Michal Onufer ako Budivoj a hosťujúci Jozef Benci ako Beneš.