Späť na správy
27.06.2024 14:34

M. Žilinka ocenil, že poslanci NR SR akceptovali jeho pripomienky k lex atentát

Generálny prokurátor Maroš Žilinka ocenil, že poslanci Národnej rady (NR) SR akceptovali právny názor a všetky odborné a vecné pripomienky, ktoré vyjadril k návrhu balíku opatrení lex atentát, ktorý vo štvrtok schválila NR SR. Uviedol to na sociálnej sieti.

Žilinka v minulosti upozornil na novelizačné články, ktoré sa týkajú zákona o Policajnom zbore, zákona o elektronických komunikáciách i Trestného zákona. V prvom prípade poukázal na to, že navrhovaná právomoc policajta pri identifikácii osoby podozrivej zo spáchania priestupku prostredníctvom elektronickej komunikačnej služby predstavuje neprimeraný zásah do základného práva na súkromný život. Problém videl aj v zmene Trestného zákona, ktorou sa má neuhradenie peňažnej sankcie kvalifikovať ako trestný čin.

Poslanci NR SR vo štvrtok schválili lex atentát, teda balík niektorých opatrení na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR. Parlament o zákone rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Právna úprava zavádza nové dôvody na zákaz zhromaždenia. Najvyšší ústavní činitelia budú mať na základe stanovených podmienok nárok na doživotnú rentu a právo na nehnuteľnosť.