Späť na správy
09.07.2024 21:40

P. Pellegrini a J. Blanár sa vo Washingtone stretli so slovenskými krajanmi

Prezident SR Peter Pellegrini sa v utorok stretol so slovenskými krajanmi žijúcimi vo Washingtone, kam pricestoval na summit Severoatlantickej aliancie. Sprevádzal ho aj minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD), informuje TASR podľa ich príspevkov na sociálnej sieti Facebook.

"Málokto si uvedomuje, že štátny sviatok Cyrila a Metoda je zároveň Dňom Slovákov žijúcich v zahraničí. Som presvedčený, že sa o našich krajanov musíme postarať a ukázať im, že sa môžu kedykoľvek vrátiť domov," uviedol Pellegrini.

Podľa svojich slov si veľmi váži všetkých Slovákov, ktorí sa presťahovali do zahraničia natrvalo, ale Slovensko majú stále v srdci a zachovávajú jeho národné a kultúrne tradície. "Preto som prišiel pozdraviť našu krajanskú komunitu v USA. Všetci sú v srdci skutočnými vlastencami, ktorí sa usilujú o čo najlepší obraz Slovenska," dodal.

Šéf diplomacie SR sa slovenskej komunite vo Washingtone poďakoval za pozitívnu energiu a stretnutia, počas ktorých "sme aj za oceánom cítili silné vlastenectvo a hrdosť na slovenské korene".

S Pellegrinim si tiež uctili pamiatku jedného z najznámejších Slovákov v zahraničí - generála Milana Rastislava Štefánika, ktorého významný odkaz podľa Blanára nesie busta nachádzajúca sa pred budovou slovenského veľvyslanectva vo Washingtone.