Späť na správy
26.08.2024 11:26

SNP80:Podľa historika pretrváva vnímanie SNP prizmou marxistickej historiografie

Slovenská spoločnosť má dodnes tendenciu vnímať Slovenské národné povstanie (SNP) cez prizmu marxistickej historiografie. Poukazuje na to vedúci Katedry histórie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (FF UPJŠ) v Košiciach Martin Pekár.

"Stále sa málo akcentuje fakt, že hlavnou zložkou povstania bola armáda vtedajšieho slovenského štátu, v ktorej prostredí plán odboja proti parafašistickému ľudáckemu režimu vznikal a ktorá v SNP dominovala aj početne, preto sa k tradícii SNP hlásia Ozbrojené sily SR," uviedol Pekár pri príležitosti 80. výročia SNP. Jeho vyjadrenia poskytol TASR Marián Gladiš z FF UPJŠ.

Podľa historika sa nedostatočne akcentuje aj politický význam povstania, ktorý spočíva v odkaze na pluralitu. "SNP dokázalo v ťažkých, neraz existenčných podmienkach spojiť veľkú časť súdobej spoločnosti - bez ohľadu na vierovyznanie, národnosť či politickú príslušnosť. Povstalci a ľudia, ktorí im pomáhali, sa rozhodli napriek riziku vziať v záujme vyššieho cieľa osud krajiny do vlastných rúk a aspoň dočasne dokázali na povstaleckom území dokonca vybudovať funkčný model slovenskej štátnosti," uviedol.

Z vojenského hľadiska malo povstanie podľa neho význam najmä v tom, že viazalo časť vojenských síl nemeckej armády, približne 50.000 vojakov, a komplikovalo zásobovanie armády, takže presun materiálu na front prestal byť plynulý a bezpečný. "Pri uvažovaní o význame povstania však nie je správne obmedzovať sa len na jeho vojenskú stránku, dá sa povedať, že rovnaký, ba možno ešte väčší význam malo z politického hľadiska," skonštatoval Pekár.

Historik vníma v SNP aj odkaz pre súčasnú rozdelenú politickú scénu na Slovensku. "Ak by som mal vybrať jednu myšlienku a aktualizovať ju na dnešné dni, bola by to myšlienka oddanosti vlasti, ktorá našla uskutočnenie nie v prázdnych rečiach a urážkach druhých, ale v ochote obetovať spolu s inými aj vlastný život za víziu krajiny, ktorá bude stáť na zásadách demokracie, humanizmu, morálky, vzájomného rešpektu a lepšej budúcnosti. Pravda, povstalci nešli do boja s vedomím všetkých týchto vznešených slov, avšak práve ich drobné činy a osobné obety napĺňali tieto slová konkrétnym, skutočným obsahom," uviedol Pekár.