Späť na správy
26.08.2024 17:17

SIS musí plniť úlohy v prospech štátu, nikdy nie politikov

Slovenská informačná služba (SIS) má a musí plniť úlohy v prospech štátu, nikdy nie v prospech politikov či akýchkoľvek iných osôb, ktoré by chceli jej prácu ovplyvňovať alebo na jej práci parazitovať. Prezident Peter Pellegrini to uviedol v príhovore po vymenovaní nového riaditeľa SIS Pavla Gašpara. Apeloval aj na funkčnosť kontrolných mechanizmov činnosti SIS na parlamentnej či vládnej úrovni, ako aj na úrovni iných štátnych orgánov.

Prezident zároveň Gašparovi zaželal, aby nikdy nemusel vysvetľovať podozrenia z nezákonného postupu SIS. "Želám vám, aby ste nadviazali práve na tie obdobia, kedy tajná služba bola naozaj tajná a na druhej strane zároveň funkčná," uviedol prezident.

Rovnako zaželal, aby SIS dokázala výsledkami, zákonnými výstupmi i osobným pôsobením jej riaditeľa vytvoriť v občanoch istotu ochrany demokratického zriadenia a národnoštátnych záujmov SR. Zároveň toho, že ochrana záujmov sa odohráva v striktnom súlade so zákonom, demokratickými pravidlami a medzinárodnými zvyklosťami.

Považuje za dôležité, aby ľudia SIS dôverovali. "A jedným z predpokladov tejto dôvery je aj to, že budú fungovať aj kontrolné mechanizmy činnosti SIS. Tak na príslušnej parlamentnej úrovni, ako aj na úrovni vlády či iných štátnych orgánov," vyhlásil prezident.