Späť na správy
01.10.2024 08:54

I. Janžurová uviedla film, ktorý divákom potvrdí, že je jedna z nich

Myslím, že je krásny a dá ľuďom radosť z toho, že nie som osoba, ktorá sa môže nad nimi vyvyšovať, že som jedna z nich a mám podobné problémy. Týmito slovami komentovala legenda českého filmu a divadla Iva Janžurová film Janžurka. Dokumentárny portrét o živote a tvorbe herečky nakrútila jej dcéra, režisérka a herečka Theodora Remundová. Filmovú novinku spoločne uviedli v pondelok (30. 9.) na slávnostnej predpremiére v Bratislave.

Janžurová priznala, že dokument, v ktorom je ikona českého filmu, televízie a divadla nazeraná citlivým pohľadom svojej dcéry, videla asi štyrikrát. "Až na projekcii v mojom rodnom meste Žirovnice, kde film premietali v Sokolovni, kde som cvičila ešte ako malé dievčatko v sokolskom kroji, som vedľa mňa sediacej dcére mohla film stopercentne pochváliť," prezradila 83-ročná herečka a priznala, že predchádzajúce projekcie filmu, ktorý odkrýva nielen jej obdivuhodnú profesijnú aktivitu v súčasnosti, ale aj minulú kariéru a osobný život v dobových súvislostiach, ju rozptyľovali. "Stále som sa orientovala v detailoch, konečne som videla film v celku," povedala k snímke, ktorá ľuďom ukáže, že Janžurka je jedna z nich. "Náhodou je toto moja práca, oni majú zasa inú, podobnú prácu, o každom z nich by sa asi dal nakrútiť film," poznamenala Janžurová.

Chuť do práce je podľa nej veľmi dôležitá. "Keby ma nemotivovali veci zjavné pre mňa i tie vnútorné, skoro utajované k tomu, aby som pracovala ďalej a ďalej, nevzdávala sa a tešila sa napríklad z toho, že sa budem večer pohybovať medzi skvelými mladými kolegami, to je druhá stránka profesie, ktorá ma na nej viac a viac teší," uzavrela herečka, ktorá vo filme debutovala v 60. rokoch 20. storočia. Stvárnila mnoho nielen dramatických, ale aj komediálnych úloh vo filmoch aj v televíznych inscenáciách a seriáloch. Počas svojej kariéry vytvorila vyše 130 divadelných postáv. Hrala vo viac ako 70 filmoch a stvárnila vyše 150 úloh v televíznych filmoch a seriáloch. Za svoje herecké umenie získala viacero ocenení.

Film Janžurka prináša do kinodistribúcie Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) od 3. októbra.