Späť na správy
09.02.2024 06:59

Kličko očakáva, že vedenie Ukrajiny verejnosti objasní odvolanie Zalužného

Primátor ukrajinskej metropoly Kyjev Vitalij Kličko, ktorý má dlhodobo napäté vzťahy s prezidentom Volodymyrom Zelenským, nepovažuje vysvetlenie odvolania Valerija Zalužného z postu hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny za presvedčivé.

V statuse zverejnenom na platforme Telegram citovanom britskou stanicou BBC monitorovanou agentúrou TASR Kličko vyjadril nádej, že vedenie krajiny tieto zmeny verejnosti zdôvodní.

Poukázal na to, že k výmene generála Zalužného za Olexandra Syrského došlo v situácii, "keď na frontovej línii pokračujú ťažké boje, keď je potrebné pokračovať v efektívnej spolupráci so zahraničnými partnermi, keď si jednota spoločnosti vyžaduje autority, ktorým (verejnosť) dôveruje".

Poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak na margo zmien vo vedení ozbrojených síl v statuse na platforme Telegram uviedol, že toto rozhodnutie si vynútila potreba prehodnotiť v armáde taktiku, ktorá vlani nepriniesla požadovaný výsledok.

Ďalším dôvodom pre personálnu výmenu na poste hlavného armádneho veliteľa je nutnosť zabrániť stagnácii na fronte, ktorá negatívne ovplyvňuje nálady verejnosti, a nájsť nové funkčné a high-tech riešenia na udržiavanie a rozvíjanie iniciatívy v bojoch. Podľa Podoľaka dôležité je aj spustiť proces reformy princípov riadenia v armáde.

Kličko už začiatkom tohto týždňa vystupoval proti odvolaniu Zalužného, ​pričom argumentoval, že ​práve vďaka generálovi začali

Ukrajinci skutočne veriť ozbrojeným silám, ktoré "sa tešia najväčšej dôvere".

"Dúfam, že úrady chápu závažnosť krokov, ktoré teraz podnikajú, a rozsah svojej zodpovednosti. Pretože dnes, keď Ukrajina doslova bojuje o svoju existenciu, najdôležitejšie sú bojová efektivita, súdržnosť armády a jednota spoločnosti," napísal Kličko.