Späť na správy
28.02.2024 17:49

Pistorius vylúčil nasadenie nemeckých vojakov vo vojne na Ukrajine

Nemecký minister obrany Boris Pistorius vylúčil nasadenie nemeckých vojakov vo vojne na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Pistorius ešte v utorok po pracovnom stretnutí s rakúskou ministerkou obrany Klaudiou Tannerovou vo Viedni uviedol, že vyslanie pechoty na Ukrajinu nie je pre Nemecko žiadna z možností.

Vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o možnom nasadení vojakov Západu na Ukrajine označil za nápady, ktoré zrejme nikto nesleduje. Nemecko bude podľa Pistoriusa aj naďalej podporovať Ukrajinu rôznymi spôsobmi, ono samo sa však nesmie stať stranou konfliktu.

Aj Tannerová kritizovala Macronove vyjadrenia a označila ich za znepokojujúci signál. Namiesto toho je podľa nej potrebné ukončiť súčasné diplomatické mlčanie.

Po konferencii o pomoci Ukrajine v pondelok v Paríži Macron nevylúčil vyslanie francúzskych vojakov na Ukrajinu. Dodal, že otvorené sú všetky možnosti, aby sa zaistilo, že Rusko túto vojnu nevyhrá.

Spojenci okamžite na Macronov výrok zareagovali a vylúčili vyslanie vojakov. Aj francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné vysvetlil, že jeho krajina by mohla poslať na Ukrajinu len vojakov s nebojovou úlohou.