Späť na správy
02.03.2024 15:14

Stretnutia Blanára a Kaliňáka sú príklad vyváženej zahraničnej politiky

Premiér Robert Fico obhajuje stretnutie šéfa slovenskej diplomacie Juraja Blanára s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Turecku. Vo videu na sociálnej sieti hovorí o vyváženej a suverénnej slovenskej zahraničnej politike. Pripomína totiž aj nedávne stretnutie ministra obrany Roberta Kaliňáka s jeho americkým rezortným kolegom, ministrom obrany USA Lloydom Austinom v Pentagóne.

"Nech je príkladom našej odvážnej suverénnej slovenskej zahraničnej politiky nielen schopnosť pomenovávať veci správnymi slovami, ale aj konať vyvážene," odkázal Fico.

Premiér na margo stretnutia Blanára s Lavrovom na okraj diplomatického fóra v Antalyi poznamenal, že o ňom vedel. "Vedel som o tomto stretnutí a odporúčal som ministrovi, aby sa s ruským ministrom stretol," skonštatoval Fico. Ministri zahraničných vecí mali na stretnutí podľa premiéra hovoriť o možnostiach, ktoré môže priniesť pripravovaný mierový samit vo Švajčiarsku.

Premiér sa nevyhol ani opätovnej kritike RTVS. V tejto súvislosti poznamenal, že požiada ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú, aby prišla s návrhmi, ako zákonným

postupom vrátiť verejnoprávnosť a objektívnosť do vysielania RTVS. Na "urobenie poriadku s RTVS" ho majú vyzývať aj mnohí občania.