Späť na správy
18.03.2024 14:06

Zomrel Ernest Bryll, spoluautor muzikálu Na skle maľované

Vo veku 89 rokov v sobotu zomrel Ernest Bryll, spoluautor kultového muzikálu Na skle maľované. TASR o tom informoval Poľský inštitút v Bratislave.

Významný poľský básnik, spisovateľ, textár, novinár, prekladateľ, filmový kritik a diplomat sa do povedomia slovenského kultúrneho prostredia dostal ako spoluautor muzikálu Na skle maľované. Práve v októbri ubehne 50 rokov od premiéry muzikálu v Činohre Slovenského národného divadla (SND). Na slovenských divadelných pódiách sa odvtedy predstavil vo viacerých naštudovaniach, pričom súčet štyroch hlavných spracovaní presahuje 2000 repríz.

Legenda o Jánošíkovi, odvážnom zbojníkovi, ktorý "bohatým bral a chudobným dával", je v regióne pod Tatrami živá už takmer tri storočia. Básnik Ernest Bryll a hudobná skladateľka Katarzyna Gärtnerová Jánošíkov život stvárnili v Poľsku a ich muzikál mal svetovú premiéru vo Varšave v roku 1970.

V slovenskej premiére v roku 1974 obsadil režisér Zachar do úlohy tancujúceho a spievajúceho Jánošíka Michala Dočolomanského. Ďalší známi herci vytvorili nezabudnuteľné postavy - veliteľa žandárov Juraj Slezáček, Čerta Oldo Hlaváček, Dodávača Elo Romančík a Smrť a Anjela Soňa Valentová a Emília Vášáryová. V muzikáli hrali aj Božidara Turzonovová, Anton Mrvečka či Vladimír Durdík.

Tvorbu Ernesta Brylla tiež tvorí takmer 40 básnických zbierok, divadelných hier, esejí a iných literárnych foriem.