Späť na správy
30.05.2024 23:49

Trump po odsudzujúcom verdikte vyhlásil, že je nevinný a proces bol hanbou

Exprezident USA Donald Trump vo štvrtok po odsudzujúcom verdikte v prípade podplácania za mlčanlivosť a s tým súvisiaceho falšovania obchodných záznamov vyhlásil, že je "nevinný". Proces zároveň označil za "hanbu" a vyhlásil, že "skutočný verdikt bude 5. novembra", keď sa v Spojených štátoch budú konať prezidentské voľby. TASR informuje podľa agentúr Reuters, AFP a DPA.

Trump súčasne v reakcii na verdikt poroty označil predsedajúceho sudcu newyorského súdu Juana Merchana za "skorumpovaného". Zároveň vyhlásil, že bude "pokračovať v boji až do konca".

"Toto ešte zďaleka nie je koniec," uviedol predtým, než opustil súdnu sieň bez toho, aby odpovedal na otázky, uvádza stanica BBC.

Merchan po oznámení verdiktu poroty spresnil, že trest pre Trumpa oznámi 11. júla. Exprezidentovi USA hrozí niekoľkoročné väzenie, ktoré však môže byť aj podmienečné, prípadne pokuta. Merchan sa poďakoval porote za to, že prípadu venovali "takú pozornosť, akú si zaslúžil".

Trump sa voči verdiktu môže odvolať a kandidovať v novembrových prezidentských voľbách aj v prípade, že mu odvolanie zamietnu.

Prípad sa týkal podplácania poroherečky Stormy Daniels (vlastným menom Stephanie Cliffordovej) výmenou za jej mlčanlivosť. Podľa výpovede 45-ročnej herečky mala s Trumpom v roku 2006, keď už bol ženatý so súčasnou manželkou Melaniou, viackrát pohlavný styk. Pred víťaznými prezidentskými voľbami v roku 2016 jej zaplatili za to, aby o tom mlčala.

Exprezident bol tiež obvinený z falšovania obchodných záznamov, keď prostredníctvom svojho bývalého právnika Michaela Cohena pornohorečke pred voľbami v roku 2016 vyplatil 130.000 dolárov. Trump, ktorého porota uznala za vinného vo všetkých 34 bodoch obžaloby, obvinenia poprel.

Ide o historický verdikt; Trump je totiž prvým bývalým prezidentom Spojených štátov, ktorého odsúdili za trestný čin.