Späť na správy
07.06.2024 19:13

Rusko v súčasnosti nemusí použiť jadrové zbrane

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal, že použitie jadrových zbraní na vyriešenie konfliktu na Ukrajine nie je potrebné. Zároveň však nevylúčil zmenu ruskej nukleárnej doktríny, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Putin, ktorého jednotky na Ukrajine v posledných mesiacoch postupujú, uviedol, že nevidí dôvod na použitie jadrových zbraní, a vyzval ľudí, aby o nich prestali diskutovať.

"Ich použitie je možné vo výnimočnom prípade - v prípade hrozby pre suverenitu a územnú celistvosť krajiny. Nemyslím si, že takáto vec nastane. Nie je to potrebné," povedal Putin na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade.

Zároveň však nevylúčil zmenu ruskej jadrovej doktríny. "Táto doktrína je živý nástroj a my pozorne sledujeme, čo sa vo svete okolo nás deje, a nevylučujeme nejaké zmeny tejto doktríny. To sa týka aj testovania jadrových zbraní," povedal Putin.

Podľa prezidenta by Rusko v prípade nutnosti mohlo vykonať aj jadrový test, no momentálne si nemyslí, že je to potrebné.

Šéf Kremľa reagoval na otázku vplyvného ruského analytika Sergeja Karaganova. Ten sa ho spýtal, či by nemal "pridržať jadrovú pištoľ pri spánku" Západu pre konflikt na Ukrajine.

Putin v piatok tiež zopakoval, že Rusko zváži posielanie zbraní protivníkom západných krajín, ktoré dodávajú zbrane Ukrajine. Nešpecifikoval, kam by Rusko zbrane posielalo, no zdôraznil, že zatiaľ tak Moskva nerobí, všíma si agentúra AP.

"Ak oni (Západ) dodávajú zbrane do bojovej zóny a vyzývajú na ich použitie proti nášmu územiu, prečo nemáme právo urobiť to isté?" spýtal sa šéf Kremľa. "Nie som však pripravený povedať, že to budeme robiť od zajtra," dodal.

Niekoľko krajín vrátane Nemecka a Spojených štátov Ukrajine povolilo, aby používala zbrane zo Západu pri útokoch na ciele v Rusku. Moskva na to reagovala varovaním pred možnou nebezpečnou eskaláciou konfliktu.

V súvislosti s konfliktom na Ukrajine Putin tiež uviedol, že nie je potrebné vyhlásenie ďalšie mobilizácie v Rusku. Podľa jeho slov sa ľudia hlásia do armády "dobrovoľne a idú na frontovú líniu brániť svoju vlasť".

Rusko mobilizovalo na jeseň 2022 približne 300.000 záložníkov po sérii vojenských neúspechov na Ukrajine. Išlo o nepopulárny krok, v dôsledku ktorého ušli z Ruska tisíce ľudí.

Putin zároveň poukázal na to, že všetky ozbrojené konflikty sa končia mierovými rozhovormi.