Späť na správy
09.06.2024 21:51

Macron oznámil rozpustenie parlamentu a ohlásil predčasné voľby

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu informoval o rozpustení Národného zhromaždenia. Zároveň oznámil termín predčasných parlamentných volieb, ktoré sa budú konať 30. júna a 7. júla. Reaguje tak na predbežné výsledky eurovolieb, podľa ktorých porazila jeho stranu krajná pravica. TASR sa odvoláva na agentúry DPA, Reuters a na francúzsky denník Le Monde.

V nedeľňajšom prejave Macron povedal, že predbežné výsledky v eurovoľbách sú pre jeho vládu katastrofou, ktorú nemôže ignorovať. "Toto rozhodnutie je vážne a náročné, ale je to predovšetkým prejav dôvery, dôvery vo vás, milí spoluobčania," vyhlásil francúzsky prezident.

Centristická strana Obroda (RE) francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona podľa predbežných neoficiálnych výsledkov utrpela v nedeľňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP) tvrdú porážku. Ako naznačujú prvé prieskumy agentúry IFOP, víťazom eurovolieb sa stalo krajne pravicové Národné združenie (RN) Marine Le Penovej.

Podľa exit pollov by Le Penovej strana získala v eurovoľbách približne 32 percent hlasov, zatiaľ čo Macronova Obroda (RE) získala podľa odhadov iba približne 15 percent, píše BBC.

Marine Le Penová privítala správy o vypísaní nových parlamentných volieb. "Sme pripravení prevziať moc, ak nám Francúzi dajú dôveru," uviedla krajne pravicová politička bezprostredne.