Späť na správy
25.06.2024 19:45

Rakúsko si po zákaze svojich médií v Rusku predvolalo ruského chargé d'affaires

Rakúska vláda v utorok kritizovala Rusko za to, že na svojom území zablokovalo prístup k rakúskym médiám vrátane verejnoprávneho telerozhlasu ORF a mediálnej skupiny Austrian Media Group. V súvislosti s tým si rakúske ministerstvo zahraničných vecí predvolalo chargé d'affaires ruského veľvyslanectva vo Viedni, dodala agentúra DPA.

Rakúsky rezort diplomacie vo svojom vyhlásení uviedol, že rozhodnutie o obmedzení prístupu k médiám je "ďalším, aj keď neprekvapujúcim krokom (ruského prezidenta Vladimira) Putina v snahe potlačiť rôznorodosť médií a tým ponechať jeho vlastné obyvateľstvo v tme".

Ako predtým vysvetlila britská stanica BBC, ide o odvetné opatrenie Moskvy za analogický krok EÚ, ktorá na svojom území s platnosťou od 25. júna zakázala pôsobenie tlačovej agentúry RIA Novosti a denníkov Izvestija a Rossijskaja gazeta.

Na zozname zverejnenom v utorok ruským rezortom diplomacie je však až 81 subjektov, z toho 77 vysielateľov, denníkov, časopisov a online portálov z 25 krajín EÚ, ako aj štyri celoeurópske periodiká.

Ruské ministerstvo vo svojom vyhlásení uviedlo, že tieto médiá šíria nepravdivé informácie o tzv. špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine - ide o slovné spojenie, ktoré sa vo verejnom priestore v Rusku musí používať v súvislosti s vojnou rozpútanou ruskou armádou voči Ukrajine vo februári 2022.

Medzičasom na rozhodnutie Moskvy reagovala EÚ, keď ho podpredsedníčka Európskej komisie a komisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v statuse na sieti X označila

za nezmyselnú odvetu. Odsúdilo ho aj ministerstvo zahraničných vecí Talianska, ktorého médiá sú tiež na zozname sankcionovaných médií.

V zozname v Rusku zablokovaných médií sú aj slovinské Nova24TV a spravodajský web Demokracija napojené na pravicových Demokratov (SDS) a známe svojimi konzervatívnymi redakčnými postojmi, informovala v utorok agentúra STA.

Podľa šéfredaktora spomínaného webu Metod Berleca tento zákaz dokazuje, že Demokracija aj Nova24TV kriticky a dôveryhodne informujú o ruskej vojenskej agresii na Ukrajine a že to Moskvu "veľmi škrie". Avizoval, že "v Demokracii budeme naďalej kriticky, dôveryhodne a profesionálne informovať o vojnách na Ukrajine, na Blízkom východe a inde vo svete".