Späť na správy
01.07.2024 17:40

Trump má ako exprezident imunitu voči niektorým obvineniam

Americký Najvyšší súd v pondelok rozhodol, že Donald Trump má ako bývalý prezident určitú imunitu voči trestnému stíhaniu. Môže to oddialiť jeho súdny proces v prípade obvinenie zo sprisahania s cieľom zvrátiť výsledky prezidentských volieb v roku 2020. TASR o tom informuje s odvolaním na správu agentúry AFP.

Sudcovia Najvyššieho súdu USA rozhodli v pomere šesť ku trom štyri mesiace pred americkými prezidentskými voľbami. V nich sa Trump s najväčšou pravdepodobnosťou opäť stretne s demokratickým kandidátom a súčasným prezidentom USA Joeom Bidenom.

Exprezident USA označil pondelkové rozhodnutie Najvyššieho súdu za "veľké víťazstvo" pre americkú ústavu a demokraciu. "Som hrdý na to, že som Američan!" napísal na svojej sociálnej sieti Truth Social.

Trump je obvinený zo snáh o zvrátenie výsledkov volieb z roku 2020, v ktorých nad ním zvíťazil Biden. Súčasťou toho bol aj útok Trumpových stúpencov na sídlo amerického Kongresu zo 6. januára 2021.

Exprezident a jeho právnici tvrdia, že voči obvineniam súvisiacim s výkonom prezidentskej funkcie má imunitu. Všetky činy, z ktorých bol obvinený, spadajú podľa nich do "okrajových" úradných úkonov prezidenta.

Bidenov volebný tím v pondelok v súvislosti s rozhodnutím Najvyššieho súdu kritizoval exprezidenta. "Donald Trump vybuchol po tom, čo prehral voľby v roku 2020, a povzbudil dav, aby zvrátil výsledky... Myslí si, že je nad zákonom, a je ochotný urobiť čokoľvek, aby získal a udržal si moc," uviedol v stanovisku.