Späť na správy
15.06.2024 10:30

Slovenská ekonomika rástla štvrtý kvartál po sebe najrýchlejšie v regióne

Slovenská ekonomika v prvom štvrťroku tohto roka medziročne vzrástla o 2,7 %. Štvrtý kvartál po sebe tak mala SR najvyšší rast zo skupiny krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Rakúska. Poukázal na to Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA).

Zo susedných krajín Slovenska rástlo podľa Eurostatu najviac Maďarsko o 1,7 % a Poľsko o 1,3 %. Poklesu sa tesne vyhlo Česko, ktorého rast dosiahol 0,2 %. Naopak, pokles hrubého domáceho produktu (HDP) opätovne zaznamenalo Rakúsko, a to o 1,3 %. Bolo tak tretie najhoršie v EÚ po Estónsku (-2,1 %) a Írsku (-5,9 %).

"Slovensko malo v prvom štvrťroku 2024 piaty najrýchlejší rast ekonomiky v Európskej únii. Rýchlejšie rástla Malta o 4,6 %, Chorvátsko o 3,9 %, Cyprus o 3,4 % a Litva o 2,9 %," vyčíslil ISA.

Rast HDP v celej EÚ aj v eurozóne bol zhodne 0,4 %. Nadol ho podľa inštitútu ťahali najmä negatívne výsledky Nemecka (-0,2 %), Holandska (-0,5 %) a Fínska (-1,1 %), ktoré spolu tvoria tretinu výkonu ekonomiky únie. "Spomedzi väčších ekonomík najviac rástlo Španielsko (2,4 %) a Francúzsko (1,3 %)," doplnil ISA.

Rast slovenského HDP bol v prvom kvartáli podľa Štatistického úradu (ŠÚ) SR podporený najmä domácim dopytom s rastom o 4,1 %, v rámci ktorého sa spotreba domácností zvýšila o 3,6 % a spotreba verejnej správy o 6,5 %. K rastu prispeli aj investície vyššie o 1,7 %, ktorých dynamika sa však medziročne výrazne spomalila. Naopak, čistý export SR zaznamenal na začiatku tohto roka pokles o 8 %.